Tinerii și Fundațiile Județene pentru Tineret trebuie să fie mai mult decât simple cuvinte într-o lege
În Anul European al Tineretului, proiectul Tineri și Fundațiile Județene pentru Tineret și-a propus să asigure că vocea tinerilor din întreaga țară este auzită și să ofere un spațiu în care aceștia să își poată identifica și explora nevoile din comunitățile lor. Prin organizarea unor consultări, dorim ca dialogul cu tinerii să devină principalul mecanism de dezvoltare a lucrului cu tinerii la nivel local și național.
Coordonat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș în parteneriat cu Fundația Națională pentru Tineret și alte 7 fundații membre, proiectul a adus împreună tineri și reprezentanți ai autorităților publice locale pentru a formula soluții și răspunsuri la nevoile identificate. Până acum, au fost realizate 9 evenimente publice de consultări în diferite județe din țară, precum și un eveniment de pregătire a tinerilor facilitatori la București.
La consultări au participat 183 de tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani, în special între 14 și 25 de ani. Acest lucru demonstrează că, atunci când li se oferă spațiul necesar, tinerii sunt dornici să identifice provocările și să se implice în rezolvarea lor. În plus, 20 de reprezentanți ai autorităților locale au participat la întâlniri, fiind deschiși să asculte și să intre în dialog cu tinerii.
Proiectul Tineri și Fundațiile Județene pentru Tineret reprezintă o oportunitate de a crea o colaborare autentică între tineri și autoritățile locale, demonstrând că tinerii pot fi parteneri egali în procesul de dezvoltare a comunităților lor. Implementat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș și finanțat în cadrul programului ERASMUS+, proiectul oferă un model de succes pentru implicarea și susținerea tinerilor în procesele decizionale la nivel local și național.