Proiectul „Teaching Respect with the Power of Chess at FNT Youth Center”, este o inițiativă a Fundației Naționale pentru Tineret. Acesta se va desfășura între 1 februarie 2024 și 31 ianuarie 2025 și urmărește să promoveze valorile respectului, gândirii strategice și răbdării în rândul tinerilor, în special români și ucraineni, prin intermediul șahului ca instrument educațional.

 

Planificare și Desfășurare

Proiectul este structurat pe parcursul a 12 luni, fiecare lună având activități specifice, de la pregătire și implementare, până la evaluare și diseminare. Activitățile includ stabilirea echipei și alocarea sarcinilor, cercetarea și dezvoltarea curriculumului, angajarea comunității și recrutarea voluntarilor, finalizarea curriculumului și pregătirea materialelor, lansarea programului cu sesiuni săptămânale de șah, organizarea de evenimente comunitare și integrarea feedback-ului primit, evaluarea intermediară a programului și ajustările necesare, planificarea și organizarea unui eveniment final de închidere, și realizarea unui raport final. Această structură vizează dezvoltarea și integrarea eficientă a tinerilor prin intermediul șahului, promovând respectul și schimbul cultural.

 

 

Obiectivele proiectului:

1. Folosirea șahului ca instrument educațional: Proiectul își propune să utilizeze șahul pentru a încuraja valorile respectului, gândirii strategice și răbdării în rândul tinerilor.

  1. Promovarea integrării tinerilor români și ucraineni: Prin activitățile de șah, proiectul vizează crearea unui mediu de învățare interactiv și atractiv care să faciliteze integrarea culturală și socială a tinerilor din aceste comunități.
  1. Dezvoltarea abilităților de șah ale participanților: Proiectul urmărește îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților de șah ale tinerilor, oferindu-le oportunitatea de a se dezvolta în acest sport, precum și de a învăța lecții valoroase ce pot fi aplicate în viața de zi cu zi.