FUNDAȚIA JUDEȚEANĂ PENTRU TINERET TIMIȘ
Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) este o organizație-cadru pentru ONG-urile de tineret din vestul României. Cu peste 30 de membri ONG-uri de tineret și o istorie de peste 30 de ani, FITT este cea mai importantă și veche organizație de tineret din această parte a țării. Programele și activitățile implementate de FITT variază de la programe sociale pentru tinerii dezavantajați până la programe culturale, cetățenie activă și dezvoltarea politicilor la nivel local și național.
Fundația este administrată de Adunarea Generală formată din toate ONG-urile de tineret din județul Timiș. Casa Tineretului din Timișoara deținută de FITT a primit eticheta de calitate pentru centrele de tineret din partea Consiliului Europei încă din 2016, fiind una dintre cele 14 astfel de centre din Europa și singurul din România.
Casa Tineretului are o suprafață impresionantă de 11.000 m² și include 7 săli de seminar, 2 săli de IT, un spațiu de coworking, un cinematograf, o sală de spectacole, 3 săli de dans, un studio de teatru, o galerie de artă, o grădină de concerte, cazare, restaurant, club de artă-muzică, sală de fitness și un pub. În plus, FITT a înființat și administrează împreună cu voluntari internaționali și comunitatea locală încă 7 centre de tineret în cartierele Timișoarei și un alt centru de tineret în Lugoj.
Din 2021, FITT găzduiește și coordonează centrul Europe Direct Timișoara, cu scopul de a facilita interacțiunea directă între cetățeni și Comisia Europeană. Fundația este membră în Rețeaua Regională de Tineret, Rețeaua Europeană a Centrelor de Tineret, Consiliul Național al Tineretului din România, Rețeaua Națională a fundațiilor de tineret din România, Consiliul Consultativ Local pentru Afaceri de Tineret și Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii.
FITT se concentrează pe participarea tinerilor, politicile locale și naționale de tineret și promovarea valorilor europene esențiale pentru tineret. Casa Tineretului reprezintă locul principal unde diferite ONG-uri locale se întâlnesc și dezvoltă evenimente pentru tineri, activând ca un adevărat centru de tineret.
Fundația a pilotat prima ediție a programului Capitala Tineretului din România (2 mai 2016 – 1 mai 2017) și a dezvoltat cartea de candidatură și a coordonat aplicarea orașului Timișoara pentru Capitala Europeană a Tineretului 2020, unde Timișoara a fost unul dintre cei 5 finaliști.
În 2017, pentru a celebra 30 de ani de la lansarea programului Erasmus+, FITT a primit Premiul Special pentru Tineret din partea Agenției Naționale Române, datorită rezultatelor unui proiect KA3 – “Strategia Județeană pentru Tineret Timiș (2017-2021)”. În același an, Ministerul Tineretului și Sportului a decis să acorde FITT un premiu special pentru cel mai mare finanțare a muncii cu tinerii la nivel de unitate administrativ-teritorială în timpul ediției-pilot a programului Capitala Națională a Tineretului 2016-2017.
Fundația a beneficiat de o serie de proiecte Erasmus+ aprobate, variind de la KA3, KA2 și, desigur, KA1. FITT a fost, de asemenea, partenerul oficial român într-un proiect sportiv aplicat direct la Bruxelles (“Sport pentru toți”), care a avut succes în implementare.
Datorită acreditării Casei Tineretului de către Consiliul Europei, FITT promovează educația în domeniul drepturilor omului printre tineri, organizând ateliere pe teme precum valorile europene, identitatea europeană și drepturile fundamentale ale omului. În prezent, fundația derulează un program național operațional în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, axat pe elaborarea unei propuneri de politici privind standardele de calitate pentru centrele de tineret și metodologia de acreditare a acestora. Odată cu începerea programului, a fost lansat și Centrul de Inovare și Excelență în domeniul Politicii de Tineret.
În ceea ce privește competențele necesare pentru realizarea activităților menționate anterior, FITT dispune de lucrători de tineret și formatori instruiți care ajută la realizarea instruirilor, facilitarea atelierelor și implementarea activităților. Toți au cunoștințe și abilități avansate în domeniul lor specific, iar împreună formează o echipă care oferă cele mai bune rezultate în orice context.
FITT oferă activități transversale (dezvoltarea politicilor, advocacy la nivel local și național) și activități specifice împărțite în două categorii principale: lucrul cu/în folosul ONG-urilor de tineret și grupurilor informale de tineri și lucrul cu/în folosul tinerilor în general.