Strategia Națională a Legii Voluntariatului (SNLV)

Proiectul “Strategia Națională a Legii Voluntariatului (SNLV)” a urmărit să identifice soluții la nivel local și național pentru a sprijini dezvoltarea mișcării de voluntariat, prin elaborarea unei Strategii Naționale și a unui Plan de Acțiune, care să fie implementate printr-un Program Național și monitorizate printr-un mecanism de evaluare.

Proiectul s-a desfășurat în mai multe etape:

  • Chestionarul național: Prin intermediul acestui chestionar, am realizat o radiografie detaliată a voluntariatului practicat în România, inclusiv provocările întâmpinate, beneficiile aduse și soluțiile existente la nivel local pentru dezvoltarea comunităților. De asemenea, am urmărit să măsurăm gradul de familiarizare cu prevederile Legii Voluntariatului.
  • Dialogul în județe: Pe parcursul unui an, am organizat sesiuni de dialog online cu reprezentanți din fiecare județ al țării. Scopul acestor discuții a fost să atribuim comunităților locale rolul de co-autor al Strategiei Naționale, Planului de Acțiune și Programului Național de Voluntariat. Participanții la aceste discuții au inclus tineri, voluntari, reprezentanți ai ONG-urilor și instituțiilor care implică voluntari, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale.
  • Rapoartele locale: După încheierea sesiunilor de dialog, am realizat rapoarte locale, care au combinat rezultatele dialogului cu cele ale Chestionarului Național.
  • Conferința Națională: La 30 august 2022, am organizat Conferința Națională la Centrul de Tineret al Fundației Naționale pentru Tineret din București. Acest eveniment a adunat tineri și reprezentanți ai ONG-urilor de/ pentru tineret din țară, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale. În cadrul conferinței, am prezentat rezultatele proiectului și am avut discuții pe tema propunerilor pentru Strategie, Plan de Acțiune și Program Național de Voluntariat, precum și a pașilor următori.

Proiectul a fost implementat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) în parteneriat cu Pro Vobis – Centrul de Resurse pentru Voluntariat, A.R.T. Fusion, Fundația Națională pentru Tineret (FNT), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)

În perioada 2 noiembrie – 3 decembrie 2020, tinerii din România au avut ocazia să participe la un proiect unic și inspirator, numit “Spaţiu pentru democraţie şi participarea tinerilor”. Proiectul a fost organizat de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş, în colaborare cu Fundaţia Naţională pentru Tineret, Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi şi Consiliul Naţional al Elevilor. Scopul acestui proiect a fost să pregătească România pentru ciclul 8 al dialogului Uniunii Europene cu tinerii și să asigure implicarea tinerilor în politicile publice și procesul decizional.

Proiectul a avut loc în 10 judeţe din România și s-a desfășurat în trei etape: acţiuni de cercetare, consultări cu tinerii faţă în faţă și PhotoVoice.

În prima etapă, tinerii au documentat problemele cu care se confruntă în comunitățile lor, propunând soluții pentru a contribui la soluționarea acestora. Această cercetare a servit drept bază pentru discuțiile ulterioare cu factorii de decizie locali.

În a doua etapă, consultările față în față au permis tinerilor să își exprime opiniile și să intre în dialog cu reprezentanții autorităților locale și regionale. Astfel, tinerii au contribuit direct la schimbările pozitive în politica de tineret.

 În cea de-a treia etapă, PhotoVoice, tinerii au folosit fotografia pentru a documenta opiniile și realitățile vieții lor, facilitând astfel distribuirea acestora pe rețelele de socializare și creșterea conștientizării comunității cu privire la problemele tinerilor.

Rezultatele proiectului, prelucrate de echipa de cercetători a FITT, au fost transmise autorităților locale, regionale și Ministerului Tineretului și Sportului, fiind incluse în raportul național pentru Ciclul 8. Informațiile au fost, de asemenea, postate pe website-urile partenerilor și platformele de social media, asigurând transparența și promovarea proiectului.

 Deși proiectul s-a încheiat, moștenirea sa continuă să inspire și să încurajeze participarea tinerilor la nivel local, regional și național. Vizitați pagina de Facebook a FITT Timișoara pentru a afla mai multe informații despre proiect și rezultatele sale: https://www.facebook.com/fitt.timisoara.