Cu sprijinul Plan International, începând din august 2023, am derulat proiectul „Supporting youth from refugee and host communities in Romania for their improved integration and social cohesion, as well as provision of education, psychosocial, and SRHR support”.
Astfel, ne-am implicat activ în sprijinirea integrării tinerilor refugiați ucraineni în România, prin nenumărate activități desfășurate în centrele noastre de tineret, la care au participat mulți tineri, preponderent elevi, atât ucraineni, cât și români.
Apoi, la finalul acestui proiect important, și odată cu începerea noului an școlar , am hotărât să dedicăm alte două luni și, deci, ultimele activități, promovării interculturalității și combaterii bullying-ului în școli , pentru ca integrarea tinerilor să fie una de succes, durabilă și autentică.
Ne dorim să lăsăm în urma acestui proiect un mediu mai sigur și mai prietenos, care să favorizeze dezvoltarea personală și succesul tuturor tinerilor în anul școlar ce urmează!
Astfel, am adus energie și inspirație în licee din Botoșani, Tulcea, Târgoviște, Oradea, Marghita, Târgu Jiu și București. Am avut ocazia să interacționăm cu o mulțime de tineri printr-o serie de ateliere interculturale.
42 de persoane au făcut parte din personalul de tineret (2 coordonatori, 23 voluntari locali, 6 voluntari ESC, 6 ambasadori și 5 lucrători de tineret), dând dovadă de abilități extraordinare de facilitare.
Înainte de toate, ne-am pregătit serios! 15 sesiuni de pregătire cu echipa noastră ne-au ajutat să fim ready to go!
Am ajuns în 16 licee, răspândind good vibes și discuții profunde.
Am fost primiți în 120 de clase și am adus la viață niște conversații de neuitat.
2762 elevi super implicați au participat la activitățile noastre interactive.
Am organizat 120 de ateliere mega interesante pe teme ca:
„Cum ajungem la egalitate?”: am explorat conceptului de egalitate și modul în care acesta poate fi atins în comunitate;
„Sentimentele mele și bullyingul”: am definit bullyingul, am analizat manifestările sale și am identificat efectele negative pe care le are asupra victimelor;
„Termometrul diversității”: am descoperit ce înseamnă diversitatea și cum este ea percepută și trăită în clasă, școală și comunitate.
Mulțumim tuturor celor care au făcut parte din această călătorie, pornind de la Fundațiile Județene pentru Tineret implicate, personalul de tineret și până la tinerii participanți! Împreună, am arătat că diversitatea și incluziunea nu sunt doar cuvinte mari, ci valori pe care le trăim în fiecare zi.
Activități din cadrul proiectului „Supporting youth from refugee and host communities in Romania for their improved integration and social cohesion, as well as provision of education, psychosocial, and SRHR support”, implementate și coordonate de Fundația Națională pentru Tineret, cu sprijinul Plan International.